5 TOP NEJKRÁSNĚJŠÍCH VIA FERRAT ČECH

IMG_20180616_180514[1]

Stále více lidí hledá v dnešním uspěchaném světě úkryt ve skalách. Skály nás lákají, když jsme ve výšce, starosti necháváme daleko pod námi. Jsme jen my, příroda a přítomný okamžik. Ne všichni jsme zkušení horolezci a ne všichni oplýváme takovou fyzickou a především psychickou výdrží. Pro nás jsou tu via ferraty v moderním, sportovním slova smyslu. Stále více přátel se mě ptá na tip, kam za nejhezčími ferratami po Čechách. Proto vám přináším žebříček pěti českých ferrat, které prostě nesmíte vynechat.

1. VIA FERRATA SLÁNSKÁ HORA – CESTA PŘÁTELSTVÍ 53 m

Via ferrata Slánská hora

Na Slánské hoře u Slaného ve Středočeském kraji se nachází via ferrata se šesti cestami různých obtížností. V „Cestě přátelství“ si však užijete vše, co ferrata může nabídnout! Lezení přes most zvaný „Summit Bridge“, převis, travers a plotny. Začátečníci si užijí adrenalin, pokročilí si užijí pěknou sportovní cestu. Pokud se rozhodnete přelézt všechny cesty, půl den tu určitě budete mít co dělat. A pozor: cesty dají pěkně fyzicky zabrat!

2. VIA FERRATA LUŽICKÁ SPOJKA 60 m

via-ferrata-lužická-spojka-pohled před vrcholem

Via ferrata „Lužická spojka“ v Ústeckém kraji, se nachází nedaleko od města. Je zasazena do malebné krajiny nazývané „Porta Bohemica“ neboli „Brána do Čech“. Nejde o nijak dlouhou zajištěnou cestu. Zato si užijete nádherné výhledy na krajinu vytvarovanou řekou Labe a nelehké vertikální přelezy. Přístup si můžete okořenit kabinovou lanovkou na vrchol Větruše. Pro svůj horský charakter, včetně přístupu, ji dáváme na druhé místo. Především začátečníci si vychutnají adrenalin, ale i zkušení si přijdou na své.

3. VIA FERRATA PASTÝŘSKÁ STĚNA- KARLŮV MOST 150 m

Karlův most<span style="float:right;">Zdroj: Jakub Kvasnička</span>

Na Pastýřské stěně si užijete nejvyšší lanový most ze všech via ferrat v Čechách s velice adrenalinovým traversem k tomuto mostu. Pokud na mostě chytíte vítr, zážitek bude o to silnější a nezapomenutelný! Začátek cesty s názvem „Karlův most“ je snadný, ale jak nabíráte výšku, tak cesta nabírá na obtížnosti. Ti pokročilejší z vás ale mohou skoro celou dobu lézt po přírodních chytech a stupech. Začátečníci mohou „čapnout“ lano a nepustit se. Odměnou za výstup je krásný výhled na údolí řeky Labe a od řeky se vztyčující kopce Českého středohoří.

4. VIA FERRATA BECHYNĚ 300 m

Via Ferrata Bechyně – Zářečí<span style="float:right;">Zdroj: Petr Butula</span>

V Jihočeském kraji, českém ráji vodních ploch leží velmi náročná via ferrata! Je úplně jiného charakteru, než všechny ostatní. Leze se traverzem nad řekou Lužnicí tam a zase zpátky. Pro milovníky vody jako dělaná a je to zkrátka cesta, o kterou při objevování českých ferrat nemůžete přijít. Hlavně v létě v úmorných vedrech bude velkým osvěžujícím zážitkem. Namastěte si ale svaly a vezměte si rukavice, protože budete viset hodně na rukou.

5. VIA FERRATA VODNÍ BRÁNA 110 m

Via ferrata Vodní brána<span style="float:right;">Zdroj: Stanislav Odvárka</span>

Náš přehled top českých via ferrat zakončuje také krásná a na Čechy poměrně dlouhá ferrata v Libereckém kraji, Vodní brána. Rozpíná se nad malebným údolím řeky Jizery a výhledy jsou opravdu zážitkové. Samotná cesta není z nejlehčích, jak už to u českých ferrat bývá.

Pokud vyrazíte na cestu po nejkrásnějších ferratách Čech, přejeme vám krásné zážitky. Hlavně se pořádně jistěte a podrobné informace najdete na našich stránkách v přehledech jednotlivých via ferrat.

 

Byl jsi taky někde? Poděl se s ostatními o svůj článek.

Napiš nám ho na info@viaferraty.cz.


Přidat komentář

Zpátky na začátek