Italské severní Dolomity, pohoří tří jazyků

Trentino jazyky

Stalo se to určitě už každému z vás. Jedete do Itálie, země, která je velmi hrdá na svůj jazyk a domluvit se s Italem jinak než italsky může být často velký problém. Jenže to neplatí v Dolomitech. Italské Dolomity jsou územím, kde se mluví třemi jazyky a každý je od toho druhého zcela odlišný.

Může se vám tedy dost dobře stát, že při lezení uslyšíte “Salve!” nebo “Guten Tag!” nebo dokonce “Bun dé!”. Krom toho je zde spoustu dalších turistů cizinců, takže ani anglické „Hello“ není výjimkou zde zaslechnout.

Tento stav je výsledkem běhu času a historií tohoto území. Pochopitelně nejrozšířenějším jazykem v Dolomitech je italština, ovšem ne všude se s ní domluvíte. Italsky se skvěle domluvíte v provincii Trentino, kde je také Via ferrata Cesare Piazzeta.
Cesare Piazzeta<span style="float:right;">Zdroj: Antonín Mareš</span>

Ale v severní části Dolomit v provincii Südtirol (Alto Adige) se mluví německy. Toto území bylo součástí Rakouska-Uherska ještě na počátku 20. století. Za první světové války zde docházelo k těžkým bojům, byly budovány první via ferraty, z nichž se značná část zachovala až do dneška. Po válce území připadlo Itálii, ale obyvatelstvo je zde stále německy mluvící. Až tu budete, určitě doporučujeme via ferratu – stezka Oscar Schuster.

Stezka Oscar Schuster<span style="float:right;">Zdroj: Marie Lollok Klementová</span>

A už jste slyšeli o jazyku Rétorománština? Původním jazyku obyvatel Dolomit, který byl v dobách Římské říše ovlivněn latinou. Dnes ním hovoří cca 30 000 lidí a to hlavně v 5-ti dolomitských údolích: Val Gardena, Alta Badia, Cortina d’Ampezzo, Fodom a Val di Fassa. A právě v údolí Val di Fassa najdete krásnou túru Via ferrata dei Finanzieri.

Via ferrata dei Finanzieri<span style="float:right;">Zdroj: Martin Škrobák</span>

Když cestujete do hor v severní Itálii, můžete narazit na některý z výše uvedených jazyků. Zde je pár slov a frází, které vám pomohou se lépe orientovat. A je úplně jedno, zda jste turista, lyžař nebo jste přijeli za dobrodružstvím na místních via ferratách!


Přidat komentář

Zpátky na začátek